Centres Políticament Neutrals

Article publicat en ABC sobre aquesta proposta (04/09/2018)

S'ha anunciat un primer trimestre políticament molt conflictiu. Malgrat que els centres educatius de Primària i Secundària haurien de quedar al marge d'aquesta conflictivitat, probablement els partits, sindicats i entitats que promouen aquesta conflictivitat no els respectaran, sinó que promouran en ells aturades, concentracions, manifestacions, tancades, etc.

Per a mantenir el clima de convivència i de treball que qualsevol centre educatiu necessita, recomanem que el professorat proposi, en el primer Consell Escolar del curs, declarar el centre com un "Centre Políticament Neutral". Això significa que el centre acorda no posicionar-se a favor de cap opció política partidista, és a dir a favor de cap objectiu polític que només estigui defensat per uns determinats partits, però no pel conjunt de tots els partits.

La primera raó de fer-ho és perquè el centre ha d'atendre a tot l'alumnat i a totes les seves famílies, sigui quina sigui la seva ideologia, i la segona raó és perquè així ho estableix la Llei. En concret, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), a la seva sentència del passat 5 de juliol de 2018, va considerar que l'exhibició "a l'espai públic" de qualsevol "element" que "representa una opció política" és il·legal, perquè vulnera el principi "d'objectivitat" i de "neutralitat institucional".

Considerem que aquesta decisió pot ser molt útil per a mantenir la normalitat acadèmica, la convivència interna i les bones relacions amb totes les famílies. A partir d'aquest acord, davant de qualsevol proposta de posicionament polític partidista, bastarà amb referir-se a ell, per a justificar el perquè no es pot fer.

Accés a aquest mateix escrit en format PDF per a imprimir

Més informació a: Han de ser els centres políticament neutrals?