Justificació de les hores del dia 3 d'octubre

Una administració que intenta corrompre als seus funcionaris


El passat 3 d'octubre molts directors de centres educatius públics van tancar les portes dels seus centres, seguint la proposta d'aturada de país d'alguns sindicats (UGT Catalunya, CCOO Catalunya i altres minoritaris) i d'algunes entitats (ANC, Omnium i altres), desprès d'una reunió d'aquestes últimes amb el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, que va tenir lloc el mateix diumenge 1 d'octubre a la tarda. Per a aquest mateix dia 3, el sindicat secesionista CGT havia convocat una vaga general. La Generalitat va permetre que els seus funcionaris participessin en aquesta aturada, sense perill d'un descompte salarial i sense que computés tampoc com a absència en el seu lloc de treball, per facilitar la seva participació en les mobilitzacions convocades contra els incidents de l'1 d'octubre. La consellera de Treball, Dolors Bassa, va justificar aquestes facilitats dient que: "Avui no és un dia de vaga, sinó d'atur nacional".

El Ministeri d'Hisenda va determinar que descomptaria aquest dia i, en conseqüència, l'executiu català va acordar "considerar justificades les absències de personal al servei de l'administració de la Generalitat i del seu sector públic, però que tenen caràcter de recuperables", és a dir que ha de "recuperar el temps d'absència total o parcial, preferentment un cop acabada la jornada diària habitual, en el termini màxim de quatre mesos".

Alguns directors han informat al professorat que abans del 30 de gener han d'omplir un imprès justificant que ja han recuperat les 7,30h del dia 3 d'octubre de 2017. Els proposen idees per a justificar les hores que s'havien de fer dintre del centre, com sortir més tard per reunions que s'allarguen, tutories de treball de recerca, trucades fora d'horari, etc., i també per a justificar les hores que es podien fer fora del centre, com temps extra de correccions d'exàmens, preparació de projectes, preparació de sortides, etc.

El pitjor del cas és la situació del professorat que no estava d'acord amb aquesta "aturada de país", va intentar anar a treballar i no ho va poder fer perquè el director del seu centre havia tancat les portes. Ara, aquest mateix director li demana que, si vol cobrar, justifiqui que ha fet una sèrie de treballs fora del seu horari laboral, quan ell no ha fet res malament. És a dir molts secessionistes aprofiten el seu càrrec per a imposar les seves idees als que no ho són, els quals han d'obeir per por al que els pugui passar. Tot això és una burla a la veritat, una demostració palpable de com l'administració autonòmica pot actuar amb total impunitat i també un perillós precedent perquè aquestes aturades de país es puguin repetir quantes vegades ho considerin convenient, deixant als funcionaris en un desampar legal.

El professorat que, per a evitar la pèrdua econòmica d'un dia de treball, ompli aquests papers sense fer aquesta tasca que diu que ha fet, es converteix en un còmplice de les il·legalitats que els seus governants han fet. Per evitar-ho recomanem als professorat que exigeixi que l'imprès a omplir per justificar les hores del 3 d'octubre de 2017 presentin les següents cinc opcions, especialment l'última, perquè el professor pugui triar la seva (opcions modificades a partir d'un escrit d'AXIA):

a) DECLARO que el dia 3 d'octubre estava exercint el meu dret de vaga i estic d'acord amb que es procedeixi al descompte corresponent a la nòmina.

b) DECLARO que he recuperat les 7 hores i 30 minuts corresponents al dia 3 d'octubre del 2017 amb les següents activitats.

Dia/Dies
Activitat
Temps recuperat
     

c) DECLARO que el dia 3 d'octubre vaig fer una absència justificada per alguna de les raons justificades i legalment establertes. Per aquesta raó no tinc obligació de recuperar les hores.

d) DECLARO que vaig anar al centre de treball a exercir el meu dret al treball i com la porta estava oberta vaig poder entrar. Per aquesta raó no tinc obligació de recuperar les hores.

e) DECLARO que vaig anar al centre de treball a exercir el meu dret al treball i, com la porta estava tancada, no vaig poder entrar. Per aquesta raó no tinc obligació de recuperar les hores.

 

L'Associació de Directius de l'Educació Pública de Catalunya (AXIA) ha informat als seus associats que "Els escrits dels directors i directores dels centres públics, com a autoritat pública, tenen presumpció de veracitat, han díestar motivats i han de referir escrupolosament la realitat. Enviar un certificat on es diu que síhan recuperat unes hores que no hagin estat recuperades realment seria un acte de transcendència jurídica i possibles conseqüències administratives o, fins i tot penals.".

En una situació així, on els governants autonòmics no compleixen les lleis generals, enganyen a l'Estat, enganyen al funcionariat i, a més, es queden amb les seves pagues extraordinàries de 2013 i 2014, cosa que no ha passat en cap altre Comunitat Autònoma, no hi ha més solució que la recuperació per part de l'Estat de totes les competències educatives, fins que aquesta Comunitat arribi a tenir un govern realment compromès amb el compliment de les lleis.

Barcelona, 27 de gener de 2018

Sindicat AMES (Acció per a la Millora de l'Ensenyament Secundari)
ames@ames-fps.com
www.ames-fps.com